Onsdagen den 4 maj 2016

Förbundsstyrelsen skulle idag sammanträda, och vad passar inte bättre än att passa på att göra ett verksamhetsbesök på den östgötska landsbygden och Löt Gårdsmejeri utanför Linköping! Vi träffade där Terje Erik Garberg, en norrman som via Danmark och Island landade i Sverige för ca 7 år sedan och har varit en del av Löt Gårdsmejeri sedan starten. Erik är väldigt hängiven sin produktion och med en otrolig kunskap kring framställandet kan man idag hitta deras ostar på några av de mest kända restaurangerna i Sverige, t.ex. Operakällaren och Berns i Stockholm.

Idag har de ca 85 fritt betande getter som har möjlighet att på egen begäran vistas ute dagligen. Alla deras getter har personliga namn som enligt Erik beskriver deras egna personlighet. Getterna har en mjölkproduktion till gården på ca 6-8 år.

De producerar idag ca 50 olika sorter av, framförallt, getost men de har även börjat producera med komjölk. De framställer även grädde på ko och en kombination av get och ko. Deras egna smör är också någonting som är väldigt populärt inom restaurangbranschen och som de får stora beställningar på. Idag säljer de mot privat, restaurang, gårdsbutik och de driver också egen gårdsförsäljning på Löt. Framgent kommer de styra sig mer och mer mot restauranger och mindre mot det privata i sin försäljning.

Deras olika produkter har namn från östgötska storheter för att kunna säljas och serveras med en historia för att du som köpare ska få en trevligare och roligare upplevelse, vare sig det är på restaurang eller i en gårdsbutik.

Ett mycket bra besök där vi fick möjligheten att se och prata om företagande på landsbygden i Linköping och Östergötland, gårdens historia och tillfälle att provsmaka de fantastiska ostarna, smör och grädde. Det är företag som Löts Gårdsmejeri som verkligen borde lyftas fram på alla arenor och användas som ambassadörer i marknadsföringen av Östergötland och dess livsmedelsproduktion. Att ett så småskaligt företag producerar sådan otrolig kvalité som sedan används på några av Sveriges största restauranger är mäkta imponerande.

IMG_1295 IMG_1305

                                                                                                    Erik berättar om gårdsmejeriets historia och arbete

IMG_1320 IMG_1328

                                                                                 Förbundsstyrelsen lyssnar noggrant vid provsmakningen…

IMG_1332

…när Erik berättar om de olika ostarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *