Fredag 3 juni 2016

Idag besökte vi Keramiktorget i Borensberg för att träffa Helena Kierman som driver företaget på sin gård. Keramiktorget startades 2011 samtidigt som Helena läste företagsekonomi för att kunna applicera det praktiskt under studietiden. För 2 år sedan köpte hon den gård som tillverkningen och försäljningen sker vid idag. Helena har 2 st ugnar som står på hela tiden och en drejad mugg tar ca 4-6 dygn att bli klar i ugnen. Leran som används vid tillverkningen köps in från Tyskland och den är då helt vattentät. Den svenska leran skiljer sig en del där då den är mer porös och krånglig att jobba med. Det går åt ca 5-6 ton lera om året.

Helena spenderar sin tid på Keramiktorget via ca 50% egen tillverkning och ca 50% med kurser där privatpersoner eller företag kan komma ut och antingen dreja eller t.ex. måla egna fat, muggar m.m. Hon har ca 50-100 personer i veckan som går någon av de kurser hon erbjuder, mestadels privatpersoner just nu, men Helena börjar mer och mer rikta in sig mot att erbjuda kurser till företag. Produkterna som målas vid kurserna köps in via en grossist i England och Helena har idag ca 150 olika produkter att måla vid kurserna. Det man tillverkar, målar eller handlar via webshop får man hemskickat via DHL, någonting som fungerar väldigt bra, de är förbi och hämtar paket i princip varje dag.

Helena har idag ca 15 st återförsäljare placerade runt om i landet och riktar mest in sig på webshops och de lantligare butikerna som har ”känslan” för det hon sysslar med. Hon försöker dock dra ner lite på hur många återförsäljare som de har idag, det blir alldeles för mycket att göra för att hinna med det som det ser ut just nu. Någonting som Helena ser som problematiskt är ändringarna kring arbetsgivaravgiften. Hon hade vid perioder upp emot 10 anställda som vid t.ex. sommarjobb m.m. Men det fungerar inte riktigt längre då man inte får den ”rabatten” som förr fanns. Man kan inte ge tillbaka på samma sätt till samhället längre, och det tycker Helena är väldigt tråkigt.

Vi pratade även om olika utmaningar med att vara företagare på landsbygden, där lyfte Helena bland annat arbetsgivaravgiften, men också nedlagda busslinjer och Det efterfrågades större möjlighet att faktiskt cykla säkrare på landsbygden, som det ser ut just nu på många platser är det oerhört svårt att cykla och ta sig fram. Bättre cykelvägar på vår landsbygd. Även en typ av samordnare från kommunen skulle vara bra, inte bara för företag på landsbygden utan för företag i allmänhet att kunna få hjälp att bli lotsade genom systemet på ett enklare sätt.

Helena är en mycket företagsam person och finns med i ett gäng olika nätverk, b.la. Borensbergs småföretagarnätverk, och besöker ofta företagsträffar runt om i kommunen och länet. Det som är så bra med att vara företagare är friheten att få vara sin egen chef och fördela sin egna tid. Hon kommer alltid vara företagare på ett eller annat sätt.

Sammanfattningsvis ett mycket bra besök med diskussion om företagande på landsbygden, arbetsgivaravgiften och turism. Vi har fått med oss en hel del tankar och idéer för Moderaterna i Östergötlands fortsatta politikutvecklingsarbete.

 

iPhone Image 77834A

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *