14 maj 2016

Moderaterna i Söderköping besökte idag Skärgårdsbyn Mon i Sankt Annas skärgård. Skärgårdsbyn drivs idag av Mattias Johansson och hans fru. De kom dit 1997 och fick möjlighet till arrende av området från Norrköpings kommun. I och med ett långt arrende på 15 år vågade man satsa på skärgårdsbyn och utveckla det mot vad det är idag. 2007 kom möjligheten att köpa ut området, vilket man också gjorde. Till detta fick man rätt att bygga hus på området samt bygga om båthuset som idag är ett båthus kombinerat med skärgårdskrog. De fick dock tidigt problem med båthuset och en budget på 2 miljoner, istället för att renovera det blev de tvungna att riva det och bygga ett helt nytt då grunden som båthuset stod på inte kunde bära den nya renoveringen. Budgeten då? Den höll inte och notan slutade tillslut på 5 miljoner, en investering som man idag är nöjd över att ändå ha gjort!

De gav sig sedan ut på en Sverigeturne för att se hur andra campingar m.m. har arbetat med sina stugor för att öka turismen till sina platser. De plockade med sig det bästa från de olika besöken, åkte tillbaka och satte ett nytt projekt i verket. De bestämde sig för att bygga fritidshus som skulle säljas som bostadsrätter där sedan ägaren kan välja att hyra ut dem under ett antal veckor på året för t.ex. konferenser eller andra sommargäster. För ca 2 år sedan byggdes ett visningshus och de första 14 husen såldes slut direkt. Husen skulle byggas och säljas i 3 etapper om 36 hus, men den första försäljningen gick såpass bra att man gick över till 2 etapper och håller just nu på att färdigställa de sista 22 husen – som också är slutsålda.

Totalt är det 36 fritidshus som sålts och alla dessa ingår i en bostadsrättsförening som sköter det allmänna underhållet av området. De säljs fullt möblerade just av den anledningen att det ska bli enkelt att hyra ut och ägarna inte ska behöva hyra ut sina husen med egna saker i bostäderna. Alla hus är av åretruntstandard. Det finns även båtplatser tillgängliga för de som köpt sig ett fritidshus vilket också gjort att man byggt ut båthamnen.

Spridningen över de som har köpt dessa fritidshus ligger på ungefär 50% Linköping och Norrköping, 25% från övriga Östergötland och 25% från Stockholms området. Av de som köpt ett fritidshus har ca 50% av dem bestämt sig för att hyra ut sina hus under året. Andra väljer att vänta lite och kommer i framtiden också att hyra ut sina fritidshus.

36 fritidshus är det som ingår i detaljplanen. Inför framtiden vill de på sina 16 hektar mark skapa ett boende som är bättre lämpat och mer attraktivt för konferenser, även bygga en tempererad pool som förlänger säsongen hos dem. Att jobba vidare för att kunna skapa en bättre och effektivare året runt drift med möjligheter att erbjuda en rad olika saker ligger också i pipeline.

Vi kom sedan in på hur kontakt och samarbetet fungerat i turismnäringen där Mattias tycker att det finns mycket att förbättra. Bland annat har det inte funnits mycket, och heller inte bra, kontakt med turistbyrån i Söderköping, eller för den delen Visit Östergötland, vilket såklart gör det svårare att nå ut med sin verksamhet mot potentiella besökare. Det finns en lokal turistbyrå som har öppet under sommaren i s:t anna, den upplever de som mycket bra och hjälpsam. Men klart är att det finns en hel del att jobba på inom turismnäringen – både kommunalt och regionalt.

båthamn entre

Syn upp mot Skärgårdsbyn från båthuset                                   Vy från båthuset över del av båthamnen

 

överblick Mons skärgårdsby

Vy från fritidshus över skärgårdsbyn och hav.

 

Efter att vi fått en pratstund med Mattias och en tur på området var det dags för en bit mat, vi hade då förmånen att ha riksdagskvinnan Lotta Olsson, Örebro Län, på besök. Lotta sitter i riksdagens försvarsutskott och ingår även i den grupp från Moderaterna som ska jobba med landsbygdsutveckling inför valet 2018. Med Lotta diskuterades det friskt om infrastruktur, skola och strandskydd på landsbygden. Områden som verkligen behöver tas på allvar om vi inte vill se en förlorad landsbygd i framtiden. Dessa tre områden är avgörande för bland annat de som vill driva företag på landsbygden, att ha ordentlig infrastruktur, skolor att placera sina barn i och möjligheten att bygga där de faktiskt själva vill bo. Utvecklingen kan inte stå med Stockholm och Göteborg på varsin sida med ett snabbtåg mellan städerna. Det är inte så vi skapar utveckling och jobb i Sverige. Regeringen måste se till hela Sverige, landsbygden borde rimligtvis prioriteras på samma sätt som staden, och tvärtom. De är inte varandras motsatser utan behöver varandra.

lotta olsson

Lotta Olsson pratar landsbygdsutveckling inför ett gäng intresserade moderater.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *