Har du egentligen funderat över hur mycket du använder internet och webb-tjänster i din vardag? Hur många gånger, bara idag, har du klickat in dig på någon hemsida för att kolla upp något, kanske vilken lunch som serveras på den där restaurangen, om kompisen swishat över pengarna för den där födelsedagspresenten som ni köpt ihop, eller så har du kanske gått en långpromenad som du loggat med hjälp av ditt aktivitetsarmband?

Digitala tjänster finns överallt i vår vardag, både sådana som vi tänker på och de som vi inte är fullt lika medvetna om. Det är ju exempelvis ingen slump att du får hem reklamblad om just dina favoritvaror från den lokala matbutiken.

Allt detta har utvecklats i en snabb takt de senaste åren och vi har samtidigt vant oss vid att få alla svar här och nu via Google, att enkelt och lätt kunna göra våra bankärenden var och när vi själva vill. Finns det ens någon som kommer ihåg hur man betalade räkningar förr, när man var tvungen att gå till posten och banken?

Hälso- och sjukvården har under en lång tid befunnit sig i någon form av ”radioskugga” när det gäller digital utveckling. Jo, vi har haft digitala journaler under lång tid i Östergötland, men de har just varit begränsade till vårt län. Om du, mot all förmodan, skulle bli sjuk när du är i ett annat län så har vården där inte kunnat ta del av din journal.

Och ja, vi har under en längre tid kunnat röntga och se bilder på en datorskärm, men datorns kraft att hjälpa till att analysera röntgenbilden utnyttjas ännu inte fullt ut. Östergötland är just nu ledande på att införa det som kallas digital patologi. Det innebär att man läser in vävnadsprov digitalt och tar hjälp av datorn för att analysera dessa. Genom att låta datorer analysera bilder, exempelvis röntgenbilder och vävnadsprover, kan kvaliteten öka markant och väntetiderna i framför allt cancervården minska.

Nu börjar det äntligen hända saker inom vården. Helt plötsligt kan man faktiskt ”skypa” med sin läkare. Vid Boxholms vårdcentral har man numera en ”app” där man kan logga in sig och ha videosamtal med både läkare och sköterskor.

De privata företagen kry.se och mindoktor.se är också exempel på hur någon sett möjligheterna med modern teknik och använt detta inom vården. Andelen ”samtal” och rådgivningar via webben ökar ständigt.

På Trädgårdsgatans vårdcentral i Linköping har man skapat en ”lätt-akut” som bygger på att du via en pekskärm i väntrummet beskriver dina symptom och besvär. Detta underlättar sedan för att veta vilken vård du behöver.

Valdemarsviks vårdcentral utvecklar för fullt olika former av distansvård, exempelvis genom att man lokalt på vårdcentralen fotograferar misstänkta hudförändringar vilka sedan analyseras av hudläkare på Universitetssjukhuset i Linköping. Valdemarsvik har fått inspiration från både Norrbotten och Västerbotten, som myntat begreppet ”glesbygdsmedicin” vilket nu sprider sig över landet.

På ditt apotek kan du idag köpa olika tester för allergier och sjukdomar, och via enkla salivprov skicka in till exempelvis Linköpingsföretaget Dynamic Code som sedan meddelar om du behöver vård eller ej.

Vården utvecklas alltså allt mer. Och olika företag växer fram för att möta det ökande behövet av att få svar här och nu. Vi nöjer oss helt enkelt inte med att sitta i telefonköer i timmar eller vänta i ovisshet på en akutmottagning.

Det här gör att vården kommer både närmare och längre ifrån. Avståndet blir plötsligt inte relevant. Den som söker vården kan finnas i en del av landet och den som svarar i en helt annan.

Även den som redan är sjuk och behöver hålla koll på sin sjukdom har idag en mängd olika digitala hjälpmedel att ta till. I Motala testar just nu ett antal patienter med lungsjukdomen KOL att, via blodtrycksmätare med mera, digitalt skicka in resultat för att sedan läkare, som finns på helt andra ställen, kan analysera resultaten och kontakta patienten om man ser att det skett någon förändring som inte är bra.

Ett motsvarande koncept, kallat Hälsodagboken, har prövats i Linköping under flera år för patienter med KOL och hjärtsvikt. Även där ska man rapportera in olika mått på hur man mår och via en digital penna skicka informationen till den lasarettsanslutna hemsjukvården (LAH) i Linköping som kan göra hembesök om patientens värden blir sämre.

Utvecklingen går mot att det är hemmet som är den egentliga basen för den som är sjuk, vård på distans år man när man åker in till sjukhuset.

Den stora utvecklingen av den digitala kunskapen har vi bara börjat nosa på, vi har bara sett toppen av isberget med vad den digitala utvecklingen kan innebära för hälso- och sjukvården och framför allt för alla som är i behov av vård.

Vi moderater vill satsa på att utveckla den digitala vården i alla dess led. Både när det gäller tillgänglighet i form av bredband i hela länet, när det gäller tjänster för att komma i kontakt med vården, när det gäller att kunna följa och ”monitorera” sin sjukdom, när det gäller verktyg för medarbetarna att förenkla och förbättra vården, när det gäller möjligheterna för oss alla att öka vår hälsa och minska risken för att bli sjuk.

Vården ska finnas hos dig – där du är, var du än är!

Marie Morell & Fredrik Sjöstrand (M), Oppositionsråd i Region Östergötland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *