Torsdag 28/4 2016

Idag gjorde kommun- och regionpolitiker från Moderaterna och Kristdemokraterna ett besök i den nya stadsdelen som håller på att växa fram i Linköping – Vallastaden. Det blir en ny och levande stadsdel mitt i staden med ca 950 lägenheter och 50 radhus. Det är planerat för 7 olika kvarter och 1 torgkvarter. Vallastaden är det första rejäla steget att koppla ihop hela staden. Den nya stadsdelen växer fram som en länk mellan området kring Mjärdevi och Universitetet mot själva stadskärnan. Ambitionen i Vallastaden var från början 350 lägenheter/radhus men har sedan dess ökat markant och landar nu på runt 1000. Varje byggnad är arkitektritad och de ena får inte vara den andra lik. Det är även bestämt att samma arkitekt får inte rita mer än 3 byggnader i ett kvarter för att kunna skapa en variation på den nya stadsdelen.

Vi fick även information från Tekniska verken och deras innovativa arbete kring det nya kulvertsystemet som är uppbyggt under marken för att på ett enkelt sätt underlätta infrastrukturen. Nu behöver man inte längre bryta upp mark för att arbeta likt hur det brukar vara inne i Linköpings stadskärna utan de kan istället sköta i princip allt underhåll under jord. Kulvertsystemet var tvunget att vara på plats innan byggandet av de nya byggnaderna och de första delen av kulverten lyftes på plats i december 2013.

Självklart fick vi oss en liten rundtur i det nya kulvertsystemet och det var väldigt spännande att se hur man har byggt upp det och underlättat för framtida underhåll av Vallastaden. Ett mycket innovativt infrastruktursystem.

Nedan följer lite bilder från det mycket intressanta besöket.

besök vallastaden 1                     IMG_2999956

Information om den nya stadsdelen.                                Johan Böök berättar om kulvertsystemet.

 

 

IMG_2434949                 IMG_2999962 (2)                  IMG_24444955              IMG_29503333

En liten rundtur i kulvertsystemet.

 

gruppbild Vallastaden

Och avslutningsvis en gruppbild från besöket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *